fredag den 10. august 2012

Bryllupskage

Brylluppet bød naturligvis også på lejligheden til at lave en KÆMPE kage, og man ville jo være et fjols, hvis man ikke tog chancen. Mente jeg. Og havde ikke overvejet hvor lang tid det tager.


Kagen er inspireret af den her og ellers sat sammen af opskrifter, jeg før har brugt her på siden. Den består af nøddemarengsbunde lagt sammen med hindbærmousse og chokoladeganache. Den er betrukket med hvid chokoladeganache og pyntet med swiss merengue roser.

Jeg har tilføjet den tidsplan, jeg selv fulgte.

Ingredienser (60-70) personer:

Nøddemarengsbunde (18, 20, 22, 24 cm i diameter, 5 stk af hver):
1 kg hasselnødder
26 æggehvider
800 g sukker
130 g hvedemel
130 g kartoffelmel
6 tsk bagepulver

Hindbærmousse
1.5 kg frosne hindbær
~300 g sukker
18 blade husblas
1.5 l fløde

Nougat-chokolade ganache
500 g mørk chokolade (70%)
200 g blød nougat
1.5 l piskefløde

Hvid chokoladeovertræk
1 kg hvid chokolade
0.5 l piskefløde

Marengsroser
170 g sukker
3 æggehvider
2 spk koldt vand
1 tsk citronsaft

Geléfarver, fx rosa, fersken, orange osv og grøn til blade

Du skal nok bruge mængderne til roserne ca to-tre gange, afhængig af hvor store du laver roserne og hvor mange du vil have.

Royal Icing (til fastsættelse af roser)
1 æggehvide 
Flormelis

Udstyr
4 Springforme: 18, 20, 22 og 24 cm ø.
Kagepap og skjulte kagesøjler (fx dem her)
Kage"film" til foring af springformen eller et opklippet plasticcharteque
Sprøjtetyller i blad og rosenblade + flowernail

Fremgangsmåde

DAG -x 

Marengsroser
Bland alle ingredienserne i en skål
Varm op over vandbad til 70 grader mens du pisker konstant til alt sukkeret er opløst
Pisk til det er fuldstændig stift. Del op i portioner og pisk frugtfarver i.

Klip bagepapir til i ca 3x3 cm stykker og sæt et fast på dit flowernail med en klat marengsmasse. Med rosenbladstyllen sprøjter du, i en kontinuert bevægelse en rose. Fortsæt til du er tilfreds med mængden.

Sprøjt blade ud med bladtyllen.

Bages ved 120 grader i ca 10-25 min afhængig af størrelsen. Ovnen må endelig ikke være for varm, da roserne så bliver misfarvede.

Køles helt af og kan opbevares noget nær uendeligt i en kagedåse, som slutter helt til.

DAG 1 (Søndag)

Nøddemarengsbunde
Med mindre du har et industristørrelse-køkken, så del ingredienserne op i tre portioner.
Kør hasselnødderne i en foodprocessor til de er groft hakkede - malet til mel alt efter hvad du foretrækker.
Bland hasselnøddemel, kartoffelmel, hvedemel og bagepulver. Pisk hviderne mens du tilsætter sukkeret lidt efter lidt fra de er begyndt at "hæve". Hviderne skal være ret stive, men ikke tørre.
Vend nøddeblandingen i hviderne.
Sprøjt, med en sprøjtepose med stor tyl / ingen tyl 5 bunde af hver størrelse i ca 1-1½ cm tykkelse. Brug din springform som skabelon.
Bages ved 150 grader i 25 - 45 minutter - jo større bund, jo længere bagetid - eller til de er gyldne.

Bundene kan laves længe i forvejen; de holder sig godt pakket ind i wrap, men læg et stykke bagepapir mellem. Kan også fryses.

DAG 2 (Mandag)

Hindbærmousse
Tø hindbærrene op og giv dem et opkog på ca 5 min med sukkeret. Smag til. Det er fint, hvis moussen er ret syrlig, resten er meget sødt.
Sættes i køleskab til dagen efter

DAG 3 (Tirsdag)

Hindbærmousse
Skil husblas-bladene og læg dem i blød i koldt vand i mindst 20 minutter. Varm en lidt af hindbærsylten op, knug husblasen fri for vand og rør det ud i det varme hindbærsylt. Bland gradvist det kolde hindbærsylt i.
Pisk fløden til skum og vend hindbærsylten i. Stilles på køl til næste dag.

Nougat-chokolade ganache
Hak chokoladen og nougaten groft. Varm fløden op og kom chokolade og nougat i. Simrer i ca 5 minutter eller til du ikke kan klare det mere af skræk for at det skiller.
Kom det i en skål og beklæd med wrap helt ned på overfladen af ganachen. Stilles på køl til næste dag.

DAG 4 (Onsdag)

Sammenlægning
Hvis bundene er flydt lidt ud, så skær dem til så de kan være i springformene. Der er 5 af hver slags bund, så der skal to lag af hver slags fyld (surprise). Skær kagesøjlerne til efter højden på kagerne og sæt dem i.
Pak godt ind og sæt på køl

DAG 5 (Torsdag)

Hvidt chokoladeovertræk
Hak chokoladen groft. Varm fløden op ved svag varme og kom chokoladen i. Rør konstant i det til chokoladen er opløst og massen er blank. Dæk grundigt til med film, helt ned på overfladen. Sættes på køl til næste dag (eller 4 timer)

DAG 6 (Fredag)

Opsmøring
Tag hver kage for sig og smør op med det hvide chokoladeovertræk to gange og giv kagerne tid til at tørre grundigt mellem hver gang.

Lav royal icing (bland æggehvide og flormelis) og sæt roser og blade på kagen som du nu lyster (Det kan også vente til lørdag, hvis du eller en anden har tid). Pak kagerne ind og sæt på køl. Gem et par ekstra roser og royal icing.

DAG 7 (lørdag - den store dag!)
Sæt kagerne sammen på bordet og reparer eventuelle skader med de ekstra roser.

Enjoy! :)


Et par tips:

 1. Brug kun den allerbedste chokolade; det gælder især den hvide. Som ikke er hvid, men gullig. Jeg har forsøgt at finde virkelig hvid hvid chokolade, og det lykkedes ikke. Jeg har brugt Valrhona Ivoire og det smager fantastisk.
 2. Pas nu på med opvarmning af chokolade; det kan skille på et øjeblik. Efter sigende er det hvide helt hysterisk at arbejde med, men jeg havde nu ikke nogen problemer. 
 3. Sæt søjlerne i inden du betrækker med chokolade, ellers knækker det (som man kan se på min kage)
 4. Når det er varmt og fugtigt i vejret bliver marengsroserne bløde. Det ændrer ikke på udseendet, men de er ikke helt så sjove at spise.
 5. Kagen er meget tung og meget sød, så skær små stykker og server med en sød vin, fx Asti.
 6. Lav en bort med royal icing forneden på hver kage. Det kunne jeg ikke nå, men det ville have været pænere.
 7. Lav en prøvekage i god tid i forvejen, så du er klar på teknikken og ved at du selv kan lide den. Jeg dividerede opskriften ned til 10 personer og lavede en med 18 cm ø. 
 8. De sammenlagte kager, uden chokoladeovertræk kan holde sig længe, så du kan lave den flere dage i forvejen og formentlig også fryse den. 
Og bon appetit - det var virkelig en god kage. :)

11 kommentarer:

 1. Haps! - det var vitterligt en god og imponerende kage :)

  SvarSlet
  Svar
  1. :) Tak. Billederne er desværre blevet rigtig dårlige, jeg ville ønske, at der var blevet taget nogle ordentlige billeder kun af den.

   Slet
  2. Det kan jeg godt forstå. Jeg ville selv have taget nogle billeder af den, men det hele gik bare enormt hurtigt og pludselig var der gang i spisningen af den. Man kan ikke nå det hele :)

   Slet
 2. For SØREN da det lyder godt nok helt fantastisk!!! Sikke nogle imponerende mængder der skal bruges. Er der nogen måde at forsøge at skalere det ned til en enkelt lagkage hvis man skulle bruge den til noget selskab eller forsøgsvis smage lidt??

  Og kæmpe tillykke med brylluppet, kjolen ser også bare helt fantastisk ud! Sikke en masse arbejde du har lagt i det :)

  Kh

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne,

   Jeg lavede som sagt en prøvekage, hvor jeg dividerede ned til 10-12 personer; dvs. 1/6 af mængden og det passede fint med en 18 cm springform.

   Og ja, 3 l piskefløde er jo helt grotesk at vælte ned i indkøbsvognen! :)

   Jeg vil skyde på, at det kostede omkring 1000 kr at lave kagen, og her tegner mindst 300 kr sig for chokolade alene. Men til 60 personer er det også ok, synes jeg.

   Og tak - det var en fantastisk dag og jeg var så glad for kjolen. Det var en stort arbejde, men det hele værd!

   KH

   Slet
 3. Sikke en flot kage. Du må godt nok have haft meget travlt op til brylluppet med alle de ting du selv har stået for. Jeg synes det er imponerende at du havde overskuddet til det store arbejde :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak!

   Jeg havde også temmeligt travlt, men holdt fri i ugen op til og med lidt planlægning, så gik det fint nok endda. Vi fik selvfølgelig også hjælp til andre ting af vores familier. :)

   Slet
 4. Iih sikke nogle fine bryllups indlæg du haR!
  Jeg skal giftes d 8/9 og blogger også en del om bryllup for tiden...
  Vi har så (igen) ikke nogen kage...hende der skulle lave den, er hoppet fra, æv.
  Så nu har jeg også tænkt på at lave den selv, men tror sipelthen det bliver for stort et arbejde når vi også lige har en flytning d 1/9....

  Kig gerne ind hos mig:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Slinky,
   En kage som den jeg har lavet kan du fryse, når den er lagt sammen, før du betrækker den. På den måde kan du måske nå det? For at komme lidt nemmere om pynten kan du vælge en frosting, som kan sprøjtes på - så går det hurtigere. I stedet for marengsroserne, kan man også tage rigtige roser og binde med lidt slør fx og bruge som pynt. Det behøver ikke at tage absurd lang tid.

   Slet

Tak for din kommentar, loves it!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...